PROTETIKA

Ukoliko Vam nedostaju zubi, zahvaljujući protetskim postupcima možemo ih nadomjestiti na više načina. Ovisno o broju i rasporedu preostalih zubi , moguće je izraditi protetski rad koji će biti fiksno cementiran u ustima ili koji će se moći vaditi iz usta. Obzirom na spomenuto djelimo protetiku na fiksnu i mobilnu protetiku.

U fiksnu protetiku spadaju keramičke ljuskice, krunice i mostovi.

U mobilnu protetiku spadaju totalne i djelomične proteze, kombinirani radovi i proteze na teleskopskim krunicama.

Keramičke ljuskice (Veneers) su vrlo tanke ljuskice izrađene od potpune keramike koje se lijepe na prednju stijenku zubi. Za izradu ljuskica potrebno je minimalno brušenje zuba, uzimanje otisaka te laboratorijska izrada. Nakon cementiranja na prednju stijenku zuba,  zahvaljujući odličnim estetskim svojstvima čine izgled zuba prirodnim. Ljuskama se mogu zatvoriti prostori među zubima, mogu se koristiti za korekciju boje zuba, kao i za korekciju loše oblikovanih ili otkrhnutih zuba .Od velikog broja proizvođača u praksi su se najbolje pokazale ljuske izrađene od  IPS e.max keramike (www.ivoclarvivadent.com) koje su sastavni dio naše ponude. Iako sve zvuči idealno postoje slučajevi gdje zbog određenih karakteristika zagriza ili parafunkcija, nije indicirana izrada ljuskica, te je u tim slučajevima mnogo bolje riješenje izrada krunica ili mostova iz bezmetalne keramike.

Krunica je fiksni nadomjestak koji se postavlja na prirodne zube ili implantate. Krunicu izrađujemo ukoliko treba korigirati jako oštećenje ili estetiku zuba. Zub na kojem se izrađuje krunica potrebno je prethodno izbrusiti  kako bi se na njega mogla postaviti krunica.protetika-foto1-rodin-www.jpg

Važno je napomenuti da zube za izradu kako potpunih keramičkih tako i za izradu metal-keramičkih radova  brusimo na stepenicu sa jasnom granicom preparacije i na taj način postižemo savršeno precizne rubove krunica. Rubovi se izrađuju od keramike tako  da se kod naših radova ne mogu vidjeti tamni metalni rubovi a zubno meso uz krunicu je  zdravo i prirodne boje. Sve krunice cementiramo adhezivno sa najboljim kompozitnim cementima(panavia).

Zubni most se izrađuje kada je potrebno premostiti zube koji nedostaju. U tom slučaju susjedne zube je potrebno izbrusiti kako bi se na njih fiksirao most.

Mostovima možemo  nadomjetiti jedan ili više izgubljenih zuba  te vratiti potpunu funkcionalnost i estetiku zubnog aparata. Najjednostavniji je most koji se izrađuje u slučaju nedostatka jednog zuba. U tom slučaju brusimo susjedne zube I izrađujemo most od tri člana koji se na njih cementira.estetska i parodontologija slika.jpgU našoj ordinaciji nudimo Vam krunice I mostove od najkvalitetnijih materijala kao što su potpuna keramika, cirkon, metal keramika (bez nikla), koji se uz funkcionalnost odlikuju i visokom estetskom razinom. Više o svojstvima pojedinih materijala pročitajte pod Estetska stomatologija.

 

Nakon brušenja zubi i uzimanje otisaka potrebno je obrušene zube zaštiti privremenim krunicama. Prilikom izrade privremenih krunica izrazitu pažnju posvećujemo kreiranju savršeno preciznih rubova krunica jer na taj način omogućavamo da se formira zdrav i estetski optimalni izgled zubnog mesa.

Mogu biti izrađene od akrilata sa žičanom kvačicom ili mogu biti pojačane metalnim skeletom, pa govorimo o wironit djelomičnoj protezi sa lijevanom kvačicom. Budući da kvačice narušavaju estetiku i dugoročno dovode do klimavosti preostalih zuba mi preferiramo izradu tkz. kombiniranih radova ili proteza na teleskopskim krunicama.

Sastoje se od fiksno cementiranog mosta ili krunice i djelomične wironit proteze, koji su međusobno povezani zglobnom vezom (attachment). Zglobna veza je retencijski element smješten ispod zubi u protezi, dakle, izvana nevidljiv, što čini ove radove estetski vrlo prihvatljivim. U našoj ordinaciji koristimo zglobne veze koje osiguravaju odličnu fiksaciju i stabilnost proteze, tako da ih pacijenti osjećaju kao vlastite zube.protetika-foto3-4u1-barac.jpg

To su parcijalne proteze koje se retiniraju na teleskopskim krunicama. Teleskopska krunica izrađuje se od zlata a sastoji se od unutarnje i vanjske krunice. Unutarnja je cementirana na zub a vanjska krunica je fiksirana u protezu. Retencija između unutarnje i vanjske krunice se ostvaruje trenjem (frikcijom). Budući da osiguravaju odličnu retenciju i stabilnost proteze, možemo reći da predstavljaju svojevrsni prijelaz između mobilne proteze i cementiranog mosta. Estetski izgledaju odlično.

Izrađuje se u slučaju gubitka svih zubi. Predstavlja mobilni nadomjestak nedostajućih zubi i oklnih tkiva. U slučaju da se treba izvaditi nekoliko preostalih zuba, izrađuje se imedijatna totalna proteza koja se nosi dok tkivo ne zacijeli, obično oko tri mjeseca. Tek kada se više ne očekuju promjene, pristupa se izradi konačne (definitivne) proteze.protetika-foto-4-proteza-www.jpgTotalna proteza iziskuje veću prilagodbu na nošenje i zbog toga se sve više pribjegava upotrebi dentalnih implantata kojima postižemo funkcionalno jedinstvo proteze i žvačnog sistema.