IMPLANTOLOGIJA

Implantati  - Najbolje rješenje  kod gubitka zubi koje vraća kvalitetu života.implanti u rozoj animaciji www.jpg                       
Zubni ili dentalni implantat je titanski vijak koji se kirurški ugrađuje u čeljusnu kost. Sam postupak ugradnje provodi se u lokalnoj anesteziji, bezbolan je i relativno kratkotrajan. Ugrađeni implantat ima funkciju korijena zuba koji predstavlja temelj za kasniju protetsku rekonstrukciju. Nakon implantacije potreban je određeni period za osteointegraciju koji iznosi od 2 mjeseca na više, zavisno o tipu implantata i stanju kosti. Nakon uspješne osteointegracije pristupamo izradi protetskog nadomjestka. U implantat se najprije postavlja suprastruktura na koju se kasnije montiraju finalni zubi. Znači, svaki protetski rad na implantatu sastoji se od implantata, suprastrukture i protetskog nadomjestka zuba( finalni zubi).IMPLANTAT-SA-OBJAŠNJENJEM-NA-HR-WWW.jpg

1. Anamneza, dijagnoza, plan terapije

Prije nego pristupimo zahvatu postavljanja dentalnih implantata svi potencijalni pacijenti prolaze kroz postupak koji obuhvaća iscrpno informiranje o zdravstvenom stanju pacijenta, navikama, analizu snimaka (RVG, DIGITALNI ORTOPAN,  CBCT SNIMAK ČELJUSTI), analizu radnih modela.Implatologija-ljilja-i-ivan-www.jpgNa temelju dobivenih informacija, vodeći računa o funkciji, estetici implantoprotetskog rada, kao i o mogućnosti održavanja higijene, predlažemo pacijentu plan implantoprotetske terapije sa vremenskom i financijskom konstrukcijom.

2. Kirurški zahvat postavljanja implantata

Provodi se u lokalnoj anesteziji, bezbolan je i kratkotrajan. Za vrijeme zahvata u kosti se napravi ležište u koje se postavi implantat. Rana se šiva. Nakon 7-10 dana skidaju se šavovi. Naredna 2 -3 mjeseca se odvija proces okoštavanja, nakon kojega se pristupa početku izrade definitivnih zubi na implantatima.

AUGMENTACIJA -  Za postavljanje dentalnih implantata kost čeljusti treba biti kvalitetna i dostatna kako bi kvalitetno mogla nositi implantate. Ako to nije slučaj, pristupamo augmentaciji kosti. Augmentacija kosti je postupak nadogradnje i ponovnog kreiranja kosti pomoću presađivanja vlastite kosti ili postavljanja umjetne kosti (Osteobiol) i membrana (Osteobiol). Ovisno o situaciji augmentacija se provodi prije ugradnje implantata ili istovremeno s ugradnjom implantata.Implantati---Kirurški-postupak-www.jpg

SINUS LIFTING je postupak podizanja dna maxilarnog sinusa tako što se podiže sluznica sinusa (schneiderova membrana) i potom radi augmentacija kosti. Izvodi se kada je visina kosti u gornjoj čeljusti nedovoljna za postavljanje dentalnih implantata. Na taj način dobivamo potrebnu visinu kosti za implantate. Najčešće se radi istovremeno sa postavljanjem implantata. Ukoliko ima izrazito malo kosti nakon operacije čekamo oko 9 mjeseci da dođe do okoštavanja umjetne kosti te se onda postavljaju implantati.

 

3. Postavljanje suprastrukture i izrada zubnog nadomjestka (finalnih zuba)

 

Ovisno o broju izgubljenih zubi, njihovom rasporedu, stanju kosti, zdravstvenom stanju pacijenta, ovisi vrsta protetskog nadomjestka.

 

UKOLIKO NEDOSTAJE 1 ZUB

 

Možemo izraditi krunicu na implantatu.

IMP-1zub nedostaje W.jpgTo je najbolje rješenje za gubitak jednog zuba budući da ne moramo brusiti susjedne zube za izradu mosta. U ovom slučaju, implantat je kvalitetnije i dugotrajnije riješenje.

Postoji više vrsta krunica koje možemo izraditi na implantatu, ovisno o vrsti materijala i načinu fiksiranja krunice za implantat.

Ukoliko se radi o nadoknadi prednjih zuba, najbolju estetiku ćemo dobiti kombinacijom cirkonske suprastrukture i potpune keramičke krunice ( E MAX krunica, cirkonska krunica).implantat 1 slučaj marina.jpgZa bočne zube gdje estetika nije od primarnog značaja, može se izraditi metal -keramička krunica na titanskoj suprastrukturi.

U jednoj i drugoj varijanti krunicu možemo fiksirati na implantat ili cementiranjem ili vijkom.

 

UKOLIKO NEDOSTAJE VIŠE ZUBI

Izrađujemo most na implantatima.

IMP-nedostaju-3zuba-2impl-W.jpgOvisno o količini izgubljenih zubi i stanju kosti, odredi se optimalan broj implantata za izradu mosta. Most na implantatima je najprikladniji nadomjestak za zube, kako po izgledu tako i po funkciji.

Možemo izraditi mostove koji se cementiraju ili one koji se fiksiraju vijkom na implantate.

 

UKOLIKO NEDOSTAJU SVI ZUBI

Možemo izraditi:

 

CIRKULARNI MOST NA IMPLANTATIMA

IMP-donja čeljust-nedostaju svi zubi-6impl.JPGUkoliko postoji dovoljno kosti za postavljanje minimalno 6 implanata, možemo izraditi metal keramički, cirkon keramički  ili cirkonski most na implantatima.

 

PROTEZA FIKSIRANA NA IMPLANTATIMA

Kada nam situacija ne dopušta izradu fiksnog mosta na implantatima, možemo izraditi protezu fiksiranu na implantatima.

IMP-fixna proteza.pngGlavna značajka ovog nadomjestka je da se za razliku od mosta koji je čvrsto fiksiran na implantatima, proteza može skidati iz usta radi boljeg održavanja higijene.

Kada je u ustima, proteza je retinirana za implantate, nije pomična, tako da ju pacijenti osjećaju poput svojih zubi. Protezu možemo fiksirati na implantate pomoću prečke, locator – veze, rhein -veze, ovisno o situaciji. U slučaju izrade totalne proteze potrebno je ugraditi minimalno dva implantata za dobru retenciju, a kako bi se dobila i dobra stabilizacija preporuča se ugradnja četiri implantata.implantologija-oton-hrast-.jpg

Proteze na implantatima su izrazito zahvalni radovi jer pored vrhunske estetike, pacijentima daju osjećaj sigurnosti i imaju odličnu mogućnost provođenja oralne higijene.

 

ALL ON 4

Tehnika koja omogućava u jednom danu pacijentu ugraditi implantate i postavljanje privremenog  fiksnog rada. Nakon najmanje 3 mjeseca izrađuje se definivni protetski rad koji se fiksira vijkom na implantate.IMP-all on 4 W.jpgAll-on-4® znači ugradnju 4 implantata u prednji dio čeljusti, pri čemu su dva stražnja implantata postavljaju u kosom smjeru, prateći anatomsku strukturu, a dva prednja implantata polažu se u ravnom smjeru.

Ovakvim se rasporedom implantata dobivaju 4 vrlo čvrsta i jaka uporišta koja imaju odličan prostorni raspored, te su kao takva u mogućnosti nositi strukturu za rehabilitaciju čitavog zubnog niza od 10 do 12 fiksnih članova (zubi).

 

U našoj ordinaciji koristimo više vrsta implantoloških sistema:

Astra tech

MegaGen

Nobel Biocare

Straumann

Dentium

Camlog

Važno je napomenuti da su svi implantati visoko kvalitetni, izrađeni od titana. Ovisno o situaciji nastojimo svakom pacijentu ponuditi najbolje rješenje za njegovu situaciju.

 

Tko su kandidati za ugradnju implantata?

Sve osobe kod kojih je završen koštani rast( oko 18 godina) uz preduvjet da su dobrog općeg zdravstvenog stanja, imaju dovoljnu količinu kosti i dobru oralnu higijenu.

Dijabetes

Dijabetes predstavlja relativnu kontraindikaciju za postavljanje implantata.

Pacijenti sa dijabetesom spadaju u rizičnu skupinu za ugradnju implantata budući da je kod njih usporeno cijeljenje rana i postoji povećani rizik za postoperativne komplikacije.

Pušenje

Predstavlja relativnu kontraindikaciju za postavljanje implantata.

Uspjeh terapije je dokazano manji kod pušača zbog toksičnog djelovanja duhanskog dima. Pušenje smanjuje broj krvnih žila, usporava protuupalne procese i smanjuje uspješnost cijeljenja. Preporuka je prestati pušiti nekoliko dana prije operativnog zahvata kako bi izbjegli komplikacije.

Implantati se ne preporučuju kod osoba sa osteoporozom, osoba koje koriste terapiju bisfosfonatima, kod nekih  kroničnih bolesti srca, bubrega, itd.

 

Dugotrajnost protetskog rada na implantatima jako puno ovisi o higijeni pacijenta.

Implantoprotetski radovi zahtijevaju pažljivo i precizno provođenje oralno higijenskih postupaka jer u protivnom može doći do nakupljanja zubnog plaka, stvaranja kamenca, upale zubnog mesa i kosti oko implantata (periimplantitis). Ukoliko takvo stanje potraje, moglo bi imati za posljedicu rasklimavanje i gubitak implantata jednako kao što  kod parodontoze dolazi do gubitka zuba.

Nakon postavljanja implantata pacijent bi trebao dva puta godišnje dolaziti na kontrolni pregled i kontrolno rengensko snimanje kako bi se pratilo provođenje oralne higijene, stanje protetskog nadomjestka, zubnog mesa i kosti oko implantata.

Bez kontrolnih pregleda garancija na implantate ne vrijedi.