PARODONTOLOGIJA

Grana dentalne medicine koja se bavi zdravljem parodonta. Parodont  se sastoji od zubnog mesa, od vlakna koja vežu zub za kost (periodontni ligament) i okolne kosti. 

Naša  ordinacija pruža stručnu i kvalitetnu uslugu liječenja svih problema vezanih uz parodont.

Savjesnim i redovitim održavanjem oralne higijene umanjuje se rizik od nastanka parodontne bolesti. Ako nisu prisutne smetnje, preporučuje se kontrolni pregled svakih 6 mjeseci. U toj posjeti se, po potrebi, može napraviti i profesionalno ultrazvučno čišćenje mekih i tvrdih zubnih naslaga, te poliranje zubi, kao i edukacija pacijenta o tome kako pravilno četkati zube.

Parodontna bolest je u početnoj fazi bezbolna i bez simptoma. Obavezno nam se javite ako primijetite krvarenje i otečenost zubnog mesa, veću pomičnost pojedinih zubi, stalni neugodan zadah i okus, te promjenu u odnosu gornjih i donjih zubi u čeljusti.

Glavni simptomi parodontalne bolesti popularno zvane parodontoza su:

Glavni uzrok bolesti parodonta je dentalni plak. Dentalni plak je nevidljiva naslaga živih i neživih mikroorganizama (bakterija) koja čvrsto prianja na površinu zuba. Bakterije koje se nalaze u dentalnom plaku uzrokuju upalu zubnog mesa koja se naziva gingivitis. Zubno meso se zacrveni, podeblja i krvari. Mineralizacijom dentalnog plaka stvara se zubni kamenac.parodontitis-www.jpgAko to stanje potraje, upala se širi dublje u parodontni ligament, zubno meso se odvaja od zuba i nastaje parodontni džep. Tada govorimo o parodontitisu. Daljnim napretkom bolesti dolazi do resorpcije potporne kosti, zubi postaju klimavi i u konačnici može doći do gubitka zuba. Jednom kad započnu ovakve promjene, potrebna je stomatološka intervencija kako bi se proces zaustavio. Budući da odstojeći ispuni, loši protetski radovi pospješuju napredak bolesti, često puta ih je potrebno mijenjati kako bi se postigli optimalni uvjeti za parodontnu terapiju.

Inicijalna terapija

Ova terapija podrazumijeva postupke odstranjivanja zubnog kamenca, ostataka hrane, odstojećih ispuna i loših rubova krunica, te poliranje svih površina zubi. Često puta je dovoljna za zaustavljanje progresije bolesti. U slučaju da se simptomi bolesti nisu povukli pristupa se kiruškoj terapiji.čišćenje-kamenca-www.jpg

Kirurška terapija

Podrazumijeva kiruške zahvate koji imaju cilj uklanjanje džepova oko zuba.

Vođena regeneracija tkiva

Tzv. (GBR guided bone regeneration) zahvati kojima se nadomješta koštana masa oko zuba. Provodimo ih u slučaju velikih koštanih defekata prouzročenih napredovanjem bolesti.

Korektivna terapija podrazumijeva kiruške zahvate kojima vršimo korekciju zubnog mesa (gingive).

Nakon provedene parodontne terapije potrebna je redovita kontrola.

Nakon provedene parodontne terapije klimavi zubi se mogu fiksirati uz pomoć različitih udlaga čime postižemo raspodjelu žvačnih sila na veći broj zuba i smanjujemo opterećenje pojedinog zuba. Najsuvremeniji sistem fiksacije koji često koristimo je fiksiranje zubi pomoću udlage od Reebond trake (www.ribbond.com) i kompozitnih materijala.ribond2.jpgUdlaga se fiksira s unutrašnje površine zubi tako da se izvana ne vidi. Tako izrađena udlaga ugodna je za pacijenta, a estetika ostaje sačuvana.

Slobodni vezivni transplatat je mikrokirurški zahvat koji se koristi za prekrivanje recesija ili za podebljanje mekih tkiva u području gdje postoji defekt mekih tkiva. Postupak se sastoji od uzimanja transplantata vezivnog tkiva s područja nepca i postavljanja transplantata na ogoljeli korijen zuba ili u područje koje trebamo podebljati. Rana se šiva tankim šavovima koji se skidaju nakon 7 -14 dana . Nakon operacije potrebno je vrijeme od minimalno 2 mjeseca za stabilizaciju mekih tkiva.

Problemi sa zubnim mesom su u "drugom stanju" naglašeniji nego inače budući da hormoni utječu na tkiva oko zuba. Trudnicama se preporučuju češći pregledi, pojačanje mjere oralne higijene, upotreba otopina za smanjenje broja bakterija u ustima. Ukoliko je potrebno treba učiniti profesionalno uklanjanje naslaga i parodontnu terapiju jer tako štitimo zdravlje trudnice i zdravlje nerođenog djeteta.