ESTETSKA STOMATOLOGIJA

Posljednih godina izrazito je povećan interes za estetskim stomatološkim zahvatima. Sve više ljudi želi prekrasan osmijeh, lijepe bijele zube koji su u  skladu i harmoniji sa  okolnim zdravim zubnim mesom, usnama i cijelim licem. Postupci iz estetske stomatologije kao što su smile design, izbijeljivanje zubi, izrada ljuskica, izrada potpunih keramičkih krunica i mostova, u kombinaciji sa zahvatima na zubnom mesu danas nam pružaju velike mogućnosti  u korekciji boje zuba, izgleda i položaja kako zuba tako  i zubnog mesa.

Na temelju dugogodišnjeg iskustva, mnogo uloženog vremena kako na edukaciju tako i u radu sa pacijentima na ispunjavanju svih njihovih želja zaista tvrdimo  da  znamo, možemo i hoćemo  pokazati  Vam put kojim doći do dugoočekivanog lijepog osmijeha. Prepustite nam se sa povjerenjem.

To je pojam pod kojim podrazumijevamo koncept individualnog kreiranja savršenog osmijeha u suradnji sa dentalnim tehničarom.

Postupak je takav da nakon razgovora sa pacijentom, uvažavajući njegove želje, u laboratoriju izrađujemo iz voska dizajn budućih zubi koji će po obliku i položaju dati optimalni estetski i funkcionalni rezultat. Ovaj postupak se zove navoštavanje-wax up.bjelo-wax-up-c-L-www.jpgNakon toga slijedi postupak kojim u ordinaciji pomoću tehnike mock-up prenosimo dobiveni dizajn  u usta pacijenta. Na taj način pacijent prije nego što započnemo sa definitivnom terapijom (brušenje zubi i uzimanje otisaka), već može vidjeti izgled budućih zubi, te ukoliko želi kakvu promjenu, svojim sugestijama može doći do željenog izgleda budućih zubi.

Nakon smile designa slijede postupci koji dovode do optimalnog rezultata. Oni mogu, zavisno o planu terapije, uključivati izbjeljivanje zubi, izradu keramičkih ljuskica, potpunih keramičkih krunica i mostova, metal keramičkih krunica i mostova, kompozitnih ispuna.

Izbjeljivanje zubi je postupak kojim izbjeljujemo prirodne zube. Najčešći uzroci koji dovode do obojenja zubi su prekomjerno konzumiranje kave, čaja, crnog vina, obojenih napitaka, tetraciklinska obojenja, nekroza pulpe, razvojne anomalije zubi, itd. Materijali koje koristimo za izbjeljivanje u svom sastavu sadrže karbamid- peroksid ili vodik peroksid. Mehanizam izbjeljivanja se bazira na oksigenaciji pigmenta u čvrstim zubnim tkivima koja ima za posljedicu promjenu boju zuba u svjetliju. Od metoda za izbjeljivanje razlikujemo tzv. kućno izbjeljivanje pomoću udlaga i izbjeljivanje u stomatološkoj ordinaciji. Za kućno izbjeljivanje izrađujemo individualne udlage za izbijeljivanje. Te udlage se ispune preparatom za izbjeljivanje (karbamid-peroksid 16%) i nose tijekom noći. Ovaj postupak se provodi 4 do 8 dana, odnosno do postizanja željene boje zubi.izbjeljivanje (7)+.jpgZa one koji žele postupak izbjeljivanja ubrzati nudimo mogućnost izbijeljivanja u ordinaciji. Kod izbjeljivanja u ordinaciji koristimo 30 do 38% gel hidrogen-peroksida i efekt izbjeljivanje se postiže vrlo brzo, u toku jedne, eventualno dvije posjete. Sam postupak je vrlo jednostavan; nakon zaštite zubnog mesa na zube se nanosi gel za izbjeljivanje i postupak traje do 45 minuta. Važno je napomenuti da na tržištu postoji veliki broj preparata za izbjeljivanje u ordinaciji. Neki se aktiviraju kemijskom reakcijom, neki uz pomoć posebnih lampi, lasera. Međutim bez obzira koji postupak koristimo bitan je konačni rezultat, a znanstveno je dokazano da na njega ne utječe način aktivacije sredstva za izbjeljivanje.U našoj ordinaciji za izbijeljivanje koristimo samo preparat Opalescence tvrtke Ultradent koji je trenutno najkvalitetniji na tržištu. (www.ultradent.com)

Keramičke ljuskice (Veneers) su vrlo tanke ljuskice izrađene od potpune keramike koje se lijepe na prednju stijenku zubi. Za izradu ljuskica potrebno je minimalno brušenje zuba, uzimanje otisaka te laboratorijska izrada. Nakon cementiranja na prednju stijenku zuba,  zahvaljujući odličnim estetskim svojstvima čine izgled zuba prirodnim.estetska-ljuskice-jabuka-elipsa.jpgLjuskama se mogu zatvoriti prostori među zubima, mogu se koristiti za korekciju boje zuba, kao i za korekciju loše oblikovanih ili otkrhnutih zuba .Od velikog broja proizvođača u praksi su se najbolje pokazale ljuske izrađene od  IPS e.max keramike (www.ivoclarvivadent.com) koje su sastavni dio naše ponude. Iako sve zvuči idealno postoje slučajevi gdje zbog određenih karakteristika zagriza ili parafunkcija, nije indicirana izrada ljuskica, te je u tim slučajevima mnogo bolje riješenje izrada krunica ili mostova iz bezmetalne keramike.

Krunica je fiksni nadomjestak koji se postavlja na prirodne zube, a kojom se nadomještaju jako oštećeni i/ili estetski neprihvatljivi zubi. Zub koji se nadograđuje potrebno je prethodno izbrusiti  kako bi se na njega mogla postaviti krunica. U našem dentalnom studiu nudimo Vam krunice od najkvalitetnijih materijala, koji se uz funkcionalnost odlikuju i visokom estetskom razinom.

Zubni most je fiksni protetski nadomjestak kojim se nadomješta jedan ili više izgubljenih zuba, kao što im i sam naziv kaže, dentalni mostovi povezuju prekinute zubne nizove u jednu cjelinu te se na taj način vraća potpuna funkcionalnost i estetika zubnog aparata. Najjednostavniji je most koji se izrađuje u slučaju nedostatka jednog zuba. U tom slučaju brusimo susjedne zube I izrađujemo most od tri člana koji se na njih cementira.

Potpune keramičke krunice i mostovi u svojoj konstrukciji nemaju metala.

Tu spadaju: POTPUNE KERAMIČKE KRUNICE, CIRKON KERAMIČKE KRUNICE I MOSTOVI, POTPUNE CIRKONSKE KRUNICE I MOSTOVI.cirkon-keramika-kropano-c-L-www.jpgKrunicama i mostovima iz bezmetalne keramike može se vršiti korekcija oblika, veličine, boje, te u slučaju gubitka zubi vjerno reproducirati prijašnje stanje. U odnosu na klasične metal-keramičke radove imaju nemjerljivo bolja estetska svojstva iz nekoliko razloga; prije svega zato što bolje propuštaju svijetlost, te time i zbog optimalne translucencije postižu prirodan i lijep izgled. Nadalje, kod metal-keramičkih radova s vremenom uslijed povlačenja zubnog mesa (i neadekvatne preparacije), u području zubnog vrata postaje vidljiva „tamna linija“ zbog prosijavanja metala, kod bezmetalnih radova toga nema.metal-keramika-i-cirkon-zub-www.jpgPod uvjetom da je stomatolog adekvatno pripremio zube (što zahtjeva određenu vještinu, u čemu se možemo pohvaliti da smo među najboljima) rubovi krunica će savršeno prilijegati na pripremljeni bataljak, a zubno meso će izgledati zdravo i prirodno. Budući da se radi o biokompatibilnim materijalima ne postoji opasnost od alergija.

empress-keramika-6-a-slika-c-L-www.jpgTo su krunice izrađene iz potpune IPS e.max keramike koje se odlikuju izrazito visokim estetskim svojstvima i odličnom imitacijom prirodnih zubnih struktura. Ukoliko su zadovoljeni određeni kriteriji (da brušeni zub nije izrazito tamne boje), potpunom keramičkom krunicom možemo dobiti najbolji estetski rezultat u odnosu na sve ostale materijale. 

Odlikuju se izrazitom ljepotom i velikom čvrstoćom, poput prirodnih zubi. Njihova izrada se bazira na CAD – CAM postupku (computer - aded design and manufacturing). Za razliku od krunica proizvedenih ljudskom rukom, koje uvelike ovisi o umijeću i preciznosti dentalnog tehničara, CAD–CAM tehnologija omogućava 100% preciznost i adaptaciju na pripremljeni zub. Krunice i mostovi dobiveni ovim načinom izrade odlikuju se savršenom preciznošću rubova i potpuno prirodnim izgledom.estetska i parodontologija slika.jpgOsnovu ovih krunica i mostova čini cirkonij oksid (zirkon) koji je savršeno biokompatibilan materijal koji nakon šta se prekrije keramikom, posjeduje odlična estetska svojstva. Ove krunice i mostovi savršeno točno prilježu uz pripremljeni zub, tako da ne postoji opasnost od upale i povlačenja zubnog mesa zbog debelog ili crnog ruba krunice ispod zubnog mesa.

Izrađeni su isključivo iz cirkona. Postupak izrade se bazira na CAD - CAM postupku i zahvaljujući tome to su vrlo precizni radovi. Osim odličnih estetskih svojstava i velike biokompatibilnosti, zbog velike čvrstoće rizik od oštećenja krunica sveden je na minimum. Cirkonske krunice i mostovi imaju manje abrazivna svojstva u dodiru sa zubima suprotne čeljusti. Postupak izrade ovih radova je izrazito brz zbog čega su sve više tražen proizvod.Sve više pacjenata traži protetski rad izrađen bez metala.potpune cirkonske krunice i mostovi c L www2.jpg

Sve više pacjenata želi visokokvalitetan precizan i estetsko savršen rad na svojim zubima.

Pridružite im se i Vi!

To su zubni nadomjesci izrađeni od metalne osnove koja može biti zlato ili neplemenita legura preko koje se nalazi keramika.U našoj ordinaciji koristimo isključivo metale koji ne sadrže nikal. Iako danas dolaze u drugi plan zbog razvoja bezmetalnih keramičkih sustava, oni su i dalje siguran i klinički isproban materijal.estetska-foto-9-ljilja-i-metalkeramika.jpgVažno je napomenuti da zube za izradu kako potpunih keramičkih tako i za izradu metal-keramičkih radova  brusimo na stepenicu sa jasnom granicom preparacije i na taj način postižemo savršeno precizne rubove krunica. Rubovi se izrađuju od keramike tako  da se kod naših radova ne mogu vidjeti tamni metalni rubovi a zubno meso uz krunicu je  zdravo i prirodne boje. Sve krunice cementiramo adhezivno sa najboljim kompozitnim cementima (panavia).

        Da li Vam treba koji razlog više?

Tzv. bijele plombe ili bijeli ispuni su estetski ispuni koji se bojom ne razlikuju od okolnog zuba. Za razliku od amalgamskih (sivih) ispuna koji se samo mehanički vežu za zub, kompozitni ispuni zahtjevaju manje brušenje zuba , čvrsto se svezuju za zubnu caklinu i dentin (kemijski i mehanički), te daju dobru potporu preostalom zubu. Zub restauriran kompozitnim ispunom manje je osjetljiv na toplo/hladno u odnosu na amalgamske ispune.kompozitni-ispun-marina-c-L-www.jpgU našoj ordinaciji koristimo zadnju generaciju kompozitnih materijala (filtek ultimate) koji imaju široki raspon boja i različite stupnjeve translucencije te fluorescenciju poput prirodnog zuba, tako da u potpunosti možemo imitirati izgled prirodnog zuba. Kvaliteta ispuna ovelike ovisi i o polimerizacijskoj lampi pomoću koje osvjetljavamo ispun. Koristimo bluephase lampu (www.ivoclarvivadent.com ) koja spada među najbolje na svijetu.

Zubni nakit je nakit koji se fiksira na prirodno zdrave zube. Proizvodi se u različitim oblicima, od dragog kamenja, cirkona, raznih boja i oblika. Za postavljanje nije potrebno brušenje zuba. Samo postavljanje je bezbolno i ne oštećuje zub kao ni skidanje.