Datum: 03.11.2016. Kategorija: Korisni savjeti

U održavanju oralne higijene upotreba zubnog konca je od velike važnosti budući da niti jedna četkica ne može očistiti međuzubne prostore tako dobro kao zubni konac.

Unatoč našoj preporuci, veliki broj pacijenata ne koristi zubni konac a kao glavni razlog navode teško rukovanje njime. Upravo zbog toga odlučili smo testirati konce na našem tržistu i ukazati na pravilnu upotrebu zubnog konca. Danas na tržištu  postoji mnogo vrsta zubnog konca: navošteni, nenavošteni, flouridirani, u obliku plosnatih trakica ili tankih niti, posebne vrste konca superfloss, i još neke druge vrste konaca.

U našem mini testu koristili smo Sensodine(gentle floss), Odontodent(antibakteriell), Oral B(essentialfloss) i Curaprox zubni konac. 

Pri odabiru najboljeg zubnog konca, najvažnije je bilo da tijekom čišćenja, zubni konac ne zapinje jako među zubima, već da čišćenje ide lagano, kako ne bi odustali već pri prvom pokušaju upotrebe zubnog konca.Pri tome nam se najbolje pokazao oral B essentialfloss navošteni zubni konac s okusom mentola, koji  je ujedno i  pobjednik našeg mini testa.

Kada smo izabrali konac koji lagano prolazi između zuba evo i nekoliko riječi o pravilnoj upotrebi.

Najprije odrežite 40-50 cm zubnog konca, te ga uhvatite napeto između palčeva i kažiprsta. Važno je da konac vodite malim vodoravnim pokretima preko kontaktne točke između zubi. Pri tome ne koristite silu da konac ne pobjegne i zareže zubno meso. Kada ste prošli kontaktnu točku konac prislonite uz jedan zub i vodoravnim pokretima očistite bočnu površinu toga zuba uključujući i površinu ispod zubnog mesa. Nakon toga izvucite konac i sve ponovite s time da ovaj put očistite bočnu površinu susjednog zuba. Na taj način očistite sve međuzubne površine.

Krvarenje zubnog mesa je prilično česta pojava kada tek počinjete čistiti zube sa zubnim koncem. Nakon nekoliko dana čišćenja krvarenje bi trebalo prestati  jer zubno meso postaje zdravije. Ukoliko se ni nakon nekoliko dana čišćenja koncem krvarenje ne smanjuje posjetite stomatologa koji će utvrditi o čemu se točno radi.

Ukoliko konac zapinje između nekih zubi i trga se, vjerovatno se radi o lošem ispunu, karijesu  ili kamencu. U ovom slučaju također bi trebalo posjetiti stomatologa koji će utvrditi o čemu se točno radi.

Ispočetka će vam se čišćenje zubnim koncem činiti teškim ali budite uporni i uskoro kad osjetite razliku ono će postati neizostavni dio vaše dnevne rutine.

 

konac.jpg